Tobias' droom: een behandeling tegen hersenstamkanker

Wat je moet weten van de bizarre rollercoaster van de #Flessenactie

Het is de maand waarin alles in 2020 weer opstart. Werk. School. Sport. Goede voornemens. Maar in december was het de #flessenactie van #Tobias. Misschien heb je de video voorbij zien komen. Vrienden en vriendinnen van Tobias, die de aandacht vroegen voor de oproep van Tobias.

“Verzamel zoveel mogelijk flessen, lever ze in, doneer het geld.”

Mag ik iets zeggen?
Dank je wel…

Omdat je deelde. Omdat je inzamelde. Omdat je doneerde. Omdat je anderen attendeerde. Omdat je een stukje schreef op facebook. Omdat je mensen tagde op Instagram. Omdat je een actie opzette. Omdat je de pers benaderde. Omdat je het er met anderen over had. Omdat je klas in actie kwam. Omdat tijdens een vergadering er aandacht werd besteed. Omdat je een artikel appte waarin de actie stond. Omdat je tijdens de radio uitzending er tijd voor maakte. Omdat jij er voor zorgde dat we op het jeugdjournaal kwamen.

Ik hoor je denken…. Is de actie afgelopen dan? Ik heb nog heel veel statiegeldbonnen.
Doneren mag altijd.
Echt áltijd.
Maar de #flessenactie van Tobias liep tot en met december 2019. We doen dus wat minder berichtjes.

We zijn de €26.000 ruimschoots gepasseerd. Dat zijn dus meer dan 104.000 statiegeld flessen. Dat zijn er allemachies veel. En er komt nog steeds geld binnen. Ook fantastisch. Het genoemde bedrag van een miljoen euro hebben we niet gehaald. Das jammer, maar de impact van de oproep van Tobias reikt ver. Heel ver. Miljoenen afstanden ver.

En waarom we dit ook alweer deden? Nou simpel. We willen impact maken, zichtbaar zijn, aandacht vragen en geld ophalen om te komen tot een succesvolle behandeling voor hersenstamkanker.

En dat hebben we gedaan.

In deze blog nemen we jullie in vogelvlucht mee met een aantal geweldige verhalen die zijn ontstaan tijdens de flessenactie.
Nou ga er maar even voor zitten.

De lancering.

Dat was de dag waarop Tobias jarig zou zijn geweest. Vol verwachting zaten we achter onze computers, van Nijmegen tot Zwolle met back-up achter de hand voor als de site zou ontploffen. Al snel kregen we de melding van Facebook dat we geen hartjes meer konden uitdelen omdat we anders verdacht werden van spam. De vrienden van Tobias gingen los op Instagram en alles werd gedeeld, een sneeuwbal die alsmaar groter rolde. Geweldig om het met de dag te zien groeien, het begin van prachtig ontroerende verhalen, donaties en acties.

Thomashuis ‘t Harde.

In het Thomashuis in ‘t Harde van Bruin en Marijke wonen mensen met special gifts. Nou en dat hebben we geweten. Daar wilden ze gelijk aan de slag, flessen inzamelen, sorteren en inleveren. Prachtig om die enthousiaste foto’s binnen te krijgen van de mensen daar. Maar liefst 1600 flessen hebben ze verzameld!

YES!

Volleybal.

Volleybal en Tobias zijn als sinds jaar en dag elkaars vrienden. Bij alles worden we geholpen door teams en spelers. Teams uit Zwolle, Weert, Amersfoort, Sneek, Doetinchem, IJsselmuiden, Groningen, Apeldoorn, Dames 1 van Zwolle, zijn eigen team natuurlijk, de Nederlandse Volleybal Bond en ga maar door. Ook nu weer is er van alles georganiseerd door de volleybal. Een persoonlijke oproep van Jelle, Tobias zijn held. Een Instagram post van Celeste Plak van Oranje. Inzamelacties tijdens wedstrijden.
Fantastisch!

Ongelofelijke persoonlijke verhalen.

Dit heeft ons misschien nog wel het meest verrast en geraakt. De persoonlijke verhalen die achter donaties zitten en met ons zijn gedeeld. Hoeveel mensen wel niet een zelfde soort ervaring hebben als Tobias, dichtbij of veraf, dezelfde aandoening of iets dat er op lijkt. Het feit dat jullie de moeite nemen om je verhaal te delen en samen met ons te staan in zo’n actie is ontzettend fijn, dank jullie wel.

Het kistje van Maud.

Wat doet iemand besluiten om in beweging te komen? Om flessen te verzamelen. Om naar een site te gaan en te gaan doneren. Hele boeken zijn hierover volgeschreven. Duizenden goeroes houden dagelijks presentaties over gedrag. Maar een antwoord? We weten het niet precies. Wat we wel weten is dat de oproep van Tobias een enorm bereik heeft gehad. Van Terschelling tot aan Maastricht. Van Rotterdam tot in de Achterhoek. Op ongelofelijk veel plaatsen zijn initiatieven opgestart.

Eén daarvan is door Maud opgezet. In Lochem.

Zo vroeg ze de supermarkt of ze een kistje mocht plaatsen voor de bonnetjes. Ging ze langs bij de buren. Maakte ze kletspraatjes met winkeliers die op hun beurt ook weer het verhaal verder vertelden. Zette ze klasgenoten aan het werk. Riep ze familieleden op om te gaan inzamelen. En kwam er meerdere malen iemand van de Berkelbode langs om haar te interviewen. Uiteindelijk doneerde ze meer dan 1200 flessen. En ongelofelijk trots dat ze was. En wij zijn ongelofelijk trots op haar.

Een video uit Modena.

Op 17 november 2017 was er die ene epische wedstrijd tussen Zwolle en Groningen. Waarvan iedereen dacht dat het de allerlaatste van Tobias zou zijn. Voorafgaand aan de wedstrijd werd hij nog verrast door een boodschap van Ivan Zaytsev. Misschien wel de beste volleyballer van de wereld.

Op 20 december 2019 kwam er een nieuwe video. Uit Italië. Uit Modena om precies te zijn. En om helemaal-pietje-precies-te-zijn van Ivan Zaytsev.

En de boodschap laat zich raden….. #flessenactie.

Hoe kwamen we bij het jeugdjournaal terecht?

Het jeugdjournaal. In de laatste periode dat Tobias leefde keek hij alle avonden. Toen hij het flessenplan aan mij vertelde op 11 juni, noemde hij als één van de eerste dingen dat het jeugdjournaal betrokken moest worden. Het jeugdjournaal maakt vooral items voor en door kinderen. De kans dat er heel veel volwassenen iets gaan vertellen is niet super groot.

Maar hoe doe je dat. Misschien is het wel tof om te vertellen hoe dat uiteindelijk lukte.

Het ging als volgt:

Toen we de video lanceerden op 28 november tagden (dat is als je in een berichtje hun naam noemt….) de vrienden en vriendinnen het jeugdjournaal op Instagram. Maar hoeveel ze ook tagden geen reactie.

Ondertussen was er een vader van één van de vriendjes die me belde en zei dat een vriendin van zijn zus werkte op de hoofdredactie van het jeugdjournaal. Hij bracht zijn zus op de hoogte. En ‘zus’ zou dit doorsturen naar een vriendin die werkt voor het jeugdjournaal.

Vervolgens mailde ik het jeugdjournaal. Op een donderdag. Over de actie. En met de vraag of er een item gemaakt kon worden. Vrijdagmorgen werd ik gebeld. Door Sanne van het jeugdjournaal. Voor een telefonisch interview. En of ze ook nog een paar vrienden/vriendinnen kon spreken. En dat kon.

Ze wilden graag zondagochtend langskomen. Met alle vrienden en vriendinnen. Bij ons in de woonkamer. Stipt om half tien waren Noortje (reporter) en Hugo (cameraman) er.

“Allemaal even opletten” begon ik….. En daarna liep het vanzelf.

Noortje en Hugo zijn lang geweest. Schoten veel beelden. Tot half twee of zo. En daarna vlogen ze naar de studio om de beelden achter elkaar te zetten.

Om 18.55 uur appte Noortje mij. Bijna klaar. Nou dat moest ook wel, aangezien het jeugdjournaal om 19.00 uur begon. 

Een paar minuten laten appte ze. De allerlaatste punten op de i….
Noovie, Evelien en ik zaten klaar. En toen kwam het item op het jeugdjournaal.

Just in time.

Even terugkijken? Klik dan hier. 

Vaste gast bij Michiel Veenstra

Misschien herinner jij je de kaartenactie van eind november 2017 nog wel. Tobias kreeg toen veertigduizend kaarten. Michiel Veenstra toenmalig DJ van 3FM noemde het op de radio en deelde het op social media.

Ik berichtte Michiel vlak voor de flessenactie weer. Of hij er aandacht aan wilde schenken. “Tuurlijk!” was het antwoord.

“Mooi” stuurde ik terug.

En of ik een keertje in de uitzending er iets over wilde vertellen.

Tuurlijk was mijn antwoord.

“Mooi” stuurde hij terug.

En zo kwam de flessenactie verschillende malen in de uitzending terecht.

Terugluisteren?
Dat kan hier (ze hebben niet alles online gezet).

https://kink.nl/tobias

Dit vraagt om een vervolg.

Tijdens de flessenactie waren er ook ideeën genoeg die nog niet zijn uitgevoerd of waar we nog geen reactie op hebben gehad. De brief bijvoorbeeld aan de koning en koningin, daar wachten we nog op antwoord, of het bereiken van Hart van Nederland, of bijvoorbeeld een youtubers-party samen met Tobias’ vrienden. Ook de CEO van Pathé Nederland kreeg een mail, met daarin de vraag of tussen kerst en oud-en nieuw de video van flessenactie voor elke film in elk bioscoop gedraaid kon worden. We wachten nog op een antwoord. En ik heb altijd geleerd…. wat in het vat zit, verzuurd niet. 😉

Deze mooie ideeën bewaren we en wellicht tijdens het jaar 2020 vindt dit nog wel een plek in een nieuwe actie. Dus mocht je ook nog een briljant idee hebben waarmee we geld kunnen inzamelen, mail vooral!

En nu?

Pfoe, even heel even bij komen. De flessenactie ging zo hard. En 24/7. En veel. Vol verbazing én verwondering. En laten bezinken.
Om vervolgens weer volle bak te kunnen gaan. Want daar gaan we voor.

Beweging.
Ontwikkeling.
Oplossing.

Dit was hem weer. De nieuwsbrief. Na een geweldige flessenactie.
Stuur de mail gerust door. Naar iedereen die het graag wil lezen.

Tot snel weer.

En je weet het hè? Als je nog flessen hebt…. doneren mag altijd.

Groet namens het bestuur,

Reitse
vader van een superheld

4 gedachten over “Wat je moet weten van de bizarre rollercoaster van de #Flessenactie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.